• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Včera

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Letní ovoce v kuchyni

Jak využít letní ovoce v kuchyni, probere ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka. Samozřejmě nabídne recept na ovocný koláč, ale chybět nebude chybět ani zajímavá ovocná omáčka k masu, ovocná rýže a něco ledového.

25:52

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:56

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Dobrovické řepánky

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.

Před dvěma dny 02:59

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Želé bonbóny podle receptu z roku 1910 turnovské cukrárny Ladislava Jíny v Hluboké ulici

I v dobách našich babiček děti rády mlsaly a tak se s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením vydáme do turnovské cukrárny v Hluboké ulici roku 1910, ze kterého je recept na želé bonbony.

Před třemi dny 27:54

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 29. 6. 2025

Soutěžní recept: Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé. Rada z etikety: Jak na oslavách správně jíst malé bobulovité ovoce? Marmelády z Českého ráje uspěly ve světě.

Před třemi dny 01:36

Pochoutkový rok: Jahody, maliny a jiné bobulovité ovoce z mísy na stole nikdy nebereme, pokud nedostaneme talířek

Jahody, maliny nebo ostružiny bývají často součástí zahradních oslav. Víte, jak správně jíst malé bobulovité ovoce, když ho hostitel přinese na stůl ve společné míse? Má to svá pravidla.

Před čtyřmi dny 07:49

Pochoutkový rok: Jeden nestačí. Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé na oslavách zmizí jako první

Stačí pár surovin, abyste z nich vykouzlili dobrotu. Dokazují to i šlehačkové rohlíčky Jany Šilhavé, které chutnají podobně jako sušenky z lineckého těsta zvláčněné povidly. Postup je jednoduchý.

Před pěti dny 02:30

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zmrzlina kávová podle receptu z roku 1910

I v dobách našich babiček patřila k létu krom jiného zmrzlina. Připomeneme, jak ji vyráběli tehdejší cukráři a co k tomu potřebovali.

Před pěti dny 12:23

Jezte, ať vám to sluší: Výživa na podporu početí. Má pozitivní vliv kyselina listová? Co všechno se dá stravou ovlivnit?

Jak velkou roli hraje výživa v podpoře plodnosti? Co konkrétně lze stravou ovlivnit? Jaké chyby lidé nejčastěji dělají? Má na plodnost vliv i hmotnost? Může mít sója negativní dopad na plodnost? Jaká jsou hlavní doporučení pro muže? Jaký vliv na plodnost mají mléko, mléčné výrobky, káva a alkohol? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před šesti dny 02:55

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Absint s limetou podle receptu z první republiky

V 60. letech 19. století byl absint ve Francii natolik oblíbený, že odpolední páté hodině se říkalo „zelená hodinka“. V Praze se prý nejvíc konzumoval v kavárně Slavia, a podával se třeba s limetou.

Před týdnem 21:51

Vaříme s Habadějem: Císařský trhanec s malinovou pěnou. Ostudu si netrhnete, naopak, všichni vám vyseknou velkou poklonu

Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá trhanec.